Spolková činnost

Výlet po Ybbstalbahn

Po zajištění přepravy vozů pro muzeum FOD navštívili členové Spolku jednu z nejznámějších rakouských úzkorozchodek.

YbbstalbahnTéměř 71 km dlouhá železnice o úzkém rozchodu 760 mm spojuje města Waidhofen an der Ybbs s Kienberg-Gamingem, v nichž se také napojuje na tratě s normálněrozchodné. Její název je odvozen od údolí řeky Ybbs, kterým trasa dráhy převážně vede. Trať byla vybudována ve třech etapách mezi roky 1896-1898, přičemž poslední byl náročný 17 km dlouhý horský úsek z Lunz am See do Kienberg-Gamingu.

mapka regionuV tomto úseku, tzv. „Bergstrecke“, zastavily roku 1988 rakouské spolkové dráhy z důvodu nízké rentability osobní dopravu, o dva roky později se podařilo zahájit muzejní provoz. Situace se dnes zčásti opakuje, neboť posledních letech probíhají aktivity na záchranu Ybbstalbahn, jejíž části se chtějí ÖBB v rámci svých podnikatelských plánů zbavit a stát ji navrhuje na zrušení.

    Současný stav Ybbstalbahn:
  • úsek Waidhofen an der Ybbs–Gstadt–Opponitz–Lunz am See (54 km), provoz ÖBB;
  • odbočka Gstadt–Ybbsitz (6 km), provoz ÖBB, většina vlaků nahrazena autobusy;
  • Kienberg-Gaming–Lunz am See (17,5 km), muzeální provoz.

(několik obrázků z akce)fotogalerie...

Popis Bergstrecke

Část trati Kienberg-Gaming–Lunz am See, která je v muzejním provozu spolku Ybbstalbahn Bergstrecke, má délku 17,6 km. Výškový rozdíl nejníže a nejvýše položeného místa je 311 m, největší stoupání trati činí 31 ‰, nejmenší poloměr oblouků je 60 m a nejvyšší rychlost 25 km/h. Na trase se nachází 5 stanic a zastávek a velké množství terénních staveb, z nichž nejvýznamnější jsou dva příhradové viadukty o délce 94 (79) m a výšce 28 (35) m.

předchozí...

.

© 2010 spolek Frýdlantské okresní dráhy