Zvláštní akce

Filmování v Raspenavě

Liberecký kraj se stal jedním z míst, kde se natáčel nový dvoudílný televizní film o osudech židovské rodiny z doby okupace.

filmování ČTČeská televize připravuje dvoudílný televizní film „Poslední cyklista“ (viz Česká televize nebo článek iDnes). Režisér Jiří Svoboda v něm spolupracoval na scénáři s hercem a ůspěšným divadelním režisérem Tomášem Töpferem, pro kterého je film velmi osobní, neboť jeho rodina prožívala podobné osudy.

Film vypráví příběh české dívky Klárky, kterou adoptují bezdětní židovští manželé Orensteinovi. Po nástupu nacistů k moci se jí snaží uchránit před problémy, kterým jsou jako Židé nuceni čelit a především před odsunem do Terezína, což se bohužel nepodaří.
Podle Tomáše Töpfera je příběh smyšlený, aby na něm zmapoval historii jedné epochy. Objevují se však i názory, že film je volně inspirovám životem české akademické malířky Helgy Hoškové-Weissové, která se ve své umělecké tvorbě věnuje tématu holocaustu a který sama jako terezínské dítě na vlastní kůži zažila. Je rovněž autorkou kreseb z terezínského ghetta.

filmování ČT filmování ČT filmování ČT filmování ČT filmování ČT filmování ČT filmování ČT filmování ČT

Jedna z velkých scén se natáčela na libereckém nádraží s parním vlakem a lokomotivou řady 464.1 s přezdívkou „ušatá“ nebo „bulík“, další ve vile na Masarykově třídě a v radničním sklípku.
Na nádraží v Raspenavě se natáčely scény z koncentračního tábora, vše v upraveném nákladním skladišti původní dráhy SNDVB. Motorová lokomotiva T 458.0 tam za tím účelem dopravila historické nákladní vozy bývalých rakouských a českých řad.

zpět

.

© 2013 spolek Frýdlantské okresní dráhy